Beschrijving
Het ontwerp voor het kunstwerk op de kruising van de Lombokstraat/van Riebeeckstraat is ontstaan vanuit een aantal wensen van bewoners voor deze plek. Vanuit deze werkgroep van bewoners is de wens uitgesproken om ook het plein ervoor en het Eneco huisje in het plan te betrekken.
Het ontwerp bestaat uit een tableau bestaande uit tegels en bakstenen. Vanaf de grond naar het kunstwerk toe bevindt zich een beukenhaag. De bakstenen en tegels zijn gelijmd op de muur in zichzelf repeterend patroon waardoor een reliëf ontstaat van 2 cm. dikke baksteenstrips, iets dieper liggende tegels, en openingen waardoor de muur te zien is. De buitenvorm van het tableau is een interpretatie van de omtrek van de watertoren die er vroeger vlakbij gestaan heeft.
Op de tegels in het tableau is een afbeelding van een gierzwaluw en gele rozen aangebracht. Van dichtbij zijn alleen kleurpixels te zien, van een afstand worden de afbeeldingen herkenbaar.
De trekvogel dient als symbool voor het uitwaaieren van de verschillende Culturen over Lombok. Het invliegen om te nestelen en weer uitvliegen om te gaan trekken zijn metaforen voor het gedrag van mensen in een multiculturele wijk als Lombok. Bovendien komt de gierzwaluw veel in Lombok voor, en wordt deze door mensen van allerlei culturele achtergronden herkent als de vogel die symbool staat voor de hoop en de lente. Ook de roos heeft een universele symbolische waarde, en staat voor liefde, respect en verlangen.
English
Er zijn nog geen beoordelingen.