In 1991 heb ik de HKU verlaten  waar ik een half jaar modevormgeving, en twee jaar 3D-design heb gevolgd. Ik ben vervolgens praktijkervaring op gaan doen bij een pottenbakkerij en een zeefdrukkerij. De ambachtelijke manier van werken in deze bedrijven spreekt mij erg aan. In mijn eigen werk heeft dit geleid tot het doen van vele experimenten op het gebied van keramiek, porselein en zeefdruk. De combinatie van diverse technieken en materialen, het grafische aspect, het gebruik van ambachtelijke en moderne technieken door elkaar heen zijn nog steeds onuitputtelijke inspiratiebronnen. Ze vormen de technische basis voor mijn werk.

Sinds 2000 werk ik als zelfstandig produktontwerper met af en toe een uitstapje naar wat vrijer werk. Ik bevind mij graag op de grens van beeldende kunst en toegepaste vormgeving. Onder de naam Vernieuwd! maak ik diverse produkten in kleine tot middelgrote series. Mijn produkten zijn veelal ontstaan vanuit experimenten met de zeefdruktechniek in combinatie met hergebruikte materialen. Door afgedankte materialen/producten een andere wending te geven wil ik deze nieuw leven inblazen zodat ze een nieuwe waarde krijgen en behouden. Bovendien leveren de combinaties van nostalgische en nieuwe elementen vaak een spannend beeld op. De materialen waar ik mee werk zijn heel divers maar altijd combineerbaar met zeefdruk. Een idee voor een product wordt door mij uitgewerkt en in een kleine serie gepresenteerd aan galeries en winkels. Indien er voldoende interesse is voor een grotere serie probeer ik een productielijn op te zetten waardoor ik geheel of gedeeltelijk mijn werk kan uitbesteden.

Mijn servies wordt in galeries en winkels in Nederland, Parijs, Londen, New York en Tokyo verkocht. Ook werk ik af en toe in opdracht van particulieren en gemeentelijke instellingen.

Esther Derkx started her career as an independent designer/artist in 2000. Previously she worked in a ceramic company and in a screenprint company where the basis was formed for her current work. Her Improved! china is considered to be a classical design.

During the following years Esther specialized in designing and applying ceramic and glass decalls on used porcelain and glass in the field of applied art and community art in public spaces. With her fascination for combining traditional handicrafts and modern techniques Esther picks up a story that is continuing to build another one. Experimenting and playing are her engine of productivity.

Improved! china

Common theme running through the Improved! china are the stories the cast-off dinnerware tell her. A new story is created on top of the former one, using the original flower decorations as a landscape for her added figures.

TATTOOsanitary

The designs from TATTOOsanitary are inspired on tattoos. They fit upon any model washbowl, basin or toilet. A drawing has been placed upon a photograph of a tattooed skin and fired into the ceramics oven for a permanent result.

STREETlights

Designers Rene van Doorn and Esther Derkx re-assembled cast-off streetlights into modern interior lamps in various shapes.

Take a look at her website for all her products.

C.V.-kort-NL2